One day, I watched Jamie Oliver, Jamie at Home that was aired on Food TV Canada. It was talking about lamb. A Welsh sheep farmer visited Jamie and one of the conversation topics is the difference between lamb, hogget and mutton. This conversation suddenly stopped me from typing the assignment on my laptop. I know the difference between mutton and lamb, but what hogget is?

The strict definitions for lamb, hogget and mutton vary considerably between countries. Generally speaking,

  • Lamb β€” a young sheep under 12 months of age which does not have any permanent incisor teeth in wear. In many eastern countries there is a looser use of the term which may include hoggets. Also the meat of younger sheep.
  • Hogget or Hogg β€” a young sheep or maiden ewe having no more than two permanent incisors in wear
  • Mutton β€” a female (ewe) or castrated male (wether) sheep having more than two permanent incisors in wear or a sheep over two year old.

The younger the lamb is, the smaller the lamb will be, however, the meat will be more tender. Sheep mutton has a less tender flesh. In general, the darker the colour, the older the animal. Baby lamb meat will be pale pink, while regular lamb is pinkish-red.

However, according to wikipedia, in many eastern countries such as Bangladesh, India, Indonesia, Malaysia, Pakistan and Singapore the term of mutton refers to goat’s meat and usually not to sheep’s meat. In Indian cuisine, term of mutton curries is referred to goat curries when it is cooked at home while in Indian restaurants sheep meat is often used. I often read some food blogs in Indonesian, where some of them use a term lamb and goat interchangeably. In Indonesian, lambapplies to domba muda and goat refers to kambing.

There are other defintions such as baby lamb, spring lamb, yearling lamb, milk-fed lamb, sucker lamb, salt marsh lamb that you can read on wikipedia or glossary of sheep hudbandry. In addition, the British and Canadian cuts of lamb are the same, but they are different in the US.

10 COMMENTS

  1. tfs Pepgue sempet baca di Wikipedia kalo gak salah, katanya sih negara-negara di Asia banyak yg bilang mutton juga utk daging kambing..soalnya ada yg protes di MP gue, soal gue bilang daging kambing itu mutton πŸ˜€

  2. wakakakakaka…. gue gak baca paragraf yg jelasin kalo dinegara-negara Asia, mutton itu juga daging kambing…jadi malu :D*langsungmaskeran*

  3. yg protes suruh baca ini sefa :daku sndr stick dengan sebutan goat adalah kambing. mutton adalah domba tua :DWakaka pernah beli goat curry di resto India, gw blg ini bukan kambing ini mahh sapi rasanya beda. Masih mending goat diganti ama mutton atau lamb. nah ini ngibulin pembeli dikasih sapi.

  4. tfs Pep

    gue sempet baca di Wikipedia kalo gak salah, katanya sih negara-negara di Asia banyak yg bilang mutton juga utk daging kambing..
    soalnya ada yg protes di MP gue, soal gue bilang daging kambing itu mutton πŸ˜€

  5. wakakakakaka…. gue gak baca paragraf yg jelasin kalo dinegara-negara Asia, mutton itu juga daging kambing…

    jadi malu πŸ˜€
    *langsungmaskeran*

  6. yg protes suruh baca ini sefa :d
    aku sndr stick dengan sebutan goat adalah kambing. mutton adalah domba tua πŸ˜€

    Wakaka pernah beli goat curry di resto India, gw blg ini bukan kambing ini mahh sapi rasanya beda. Masih mending goat diganti ama mutton atau lamb. nah ini ngibulin pembeli dikasih sapi.

  7. aku mau dc… tak sumet meneh angel connect. bar ngno pas iso nyambung,aku g iso menyapamu.. huehehehe sori mori tori mpok nori deh… sesuk wae meneh tak enteni ng pengkolan yo..wkwkwk πŸ˜€

  8. aku mau dc… tak sumet meneh angel connect. bar ngno pas iso nyambung,aku g iso menyapamu.. huehehehe sori mori tori mpok nori deh… sesuk wae meneh tak enteni ng pengkolan yo..wkwkwk πŸ˜€

  9. very interesting! thanks for the info….aku bener2 ora mudheng awale hehehe kabeh2 tak panggil kambeng mbek mbek hehehe alias lamb

  10. very interesting! thanks for the info….aku bener2 ora mudheng awale hehehe kabeh2 tak panggil kambeng mbek mbek hehehe alias lamb

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.