Indonesia Eats

[Cooking Blue] Mie Bakso Pangsit Kuah, Anyone?

Mie Bakso Pangsit Kuah 1

Don’t ever think that I always cook from scratch at home, I sometimes need a time off from cooking. If I’m lazy just like these past couple days, I always crave something that I used to have in my home country, something that has the Indonesian style. Mie or bakmi(noodle), Bakso (meatballs), Pangsit Kuah (wonton soup) are all typical of Indonesian Chinese food. Or like this afternoon, I just had warmed rice with ceplok telur (fried egg), drizzle over Indonesian kecap manis (sweet soy sauce) and last but not least kerupuk aci (tapioca crackers) as the accompanist which I always had when I was a kid.

If you are in Indonesia, most people who eat out, will have teh botol (literally means ‘bottled tea’ in Indonesian) instead of bottled/canned of soda. Teh botol is a popular Indonesian beverage produced by Sosro company. It’s a sweetened jasmine tea and usually served cold. Sosro now also selling the tea in the Tetra Pak packaging which I usually get here. The sweetness of teh botol is not too sweet compare to Canada’s bottled teas, which for myself teh botol is already sweet :).

Teh Sosro

Now you can see how lazy I am, to get those all, I just bought most of the stuff ready to heat up on the stove, except teh botol, just keep it chill in the fridge. Also, we never forget sambal for enjoying this kind of mie.

Mie Bakso Pangsit Kuah 2

List of the ingredients Mie Bakso Pangsit Kuah (literally translated Meatballs Wonton Noodle Soup) :
fresh wonton noodle ==> look up in the cooler of Asian stores
frozen shrimp wonton ready to boil/deep fry/steam ==> look up in the frozen section of Asian stores
fishballs (I used fishballs since my husband doesn’t consume red meat nor poultry) ==> look up in the frozen section of Asian stores
vegetable broth for clear soup (recommended for vegetarian) ==> look up on canned sections of Asian stores
yuey choy (Indonesian: sawi hijau or caisim) ==> look up at fresh vegetables section of Asian stores, then wash, cut into smaller pieces, and blanch.
green onion, wash and slice
fried shallot
homemade garlic oil (instead of chicken oil that Indonesian uses for making bakmi/mie pangsit (literally translated wonton noodle))
sambal bakso

Information regarding teh botol is courtesy of wikipedia.

Pin It

45 thoughts on “[Cooking Blue] Mie Bakso Pangsit Kuah, Anyone?”

  1. masih ngeler ngeliatnya juga apalagi pas dingin2 gini. ada teh botolnya eh thn lalu terakhir minum. disini susah cari teh botol.

  2. Waduh, Pep. Kalo disuguhin yg kayak gitu, aku sih milih "males" tiap hari…hehehe.Eh, bener banget. Kadang tuh makan sama nasi panas pake telor ceplok, ditambah sambel kecap pedes itu nikmaaaaaaaaaatttttt! Makanan sederhana, tapi gak ada duanya ๐Ÿ™‚

  3. Indonesia-Eats

    Dwiana, itu teh botol aja gw beli sekardus pas ke vancouverSheila, iya tiada duanya tuhh meski sederhana

  4. duh ngilerr pep..:)eh teh botol juga disini dah banayk lho julannya..ntar lama2 qatar udah diserbu sm makanan indonesia hahaha*pep.., komporannya.., dah mulai ngebakar neh.., cr waktu buat pindah biar bisa diutak atik hiihiii..*

  5. masih ngeler ngeliatnya juga apalagi pas dingin2 gini. ada teh botolnya eh thn lalu terakhir minum. disini susah cari teh botol.

  6. Waduh, Pep. Kalo disuguhin yg kayak gitu, aku sih milih “males” tiap hari…hehehe.

    Eh, bener banget. Kadang tuh makan sama nasi panas pake telor ceplok, ditambah sambel kecap pedes itu nikmaaaaaaaaaatttttt! Makanan sederhana, tapi gak ada duanya ๐Ÿ™‚

  7. waduuhh ma, di kuwait blom pernah nemu teh botol tuh :). Sueger bener tuh mie bakso pangsitnya…sluurrrppppp!

  8. Indonesia-Eats

    Dwiana, itu teh botol aja gw beli sekardus pas ke vancouver

    Sheila, iya tiada duanya tuhh meski sederhana

  9. duh ngilerr pep..:)
    eh teh botol juga disini dah banayk lho julannya..ntar lama2 qatar udah diserbu sm makanan indonesia hahaha

    *pep.., komporannya.., dah mulai ngebakar neh.., cr waktu buat pindah biar bisa diutak atik hiihiii..*

  10. heran waktu Ema bilang di Qatar banyak tebot. Di kuwait blun nemu tuh. Gue gak pengen apa2 dari Indo, selain TEH BOTOL SOSRO!!! ๐Ÿ˜€

  11. waduuhh ma, di kuwait blom pernah nemu teh botol tuh :). Sueger bener tuh mie bakso pangsitnya…sluurrrppppp!

  12. heran waktu Ema bilang di Qatar banyak tebot. Di kuwait blun nemu tuh. Gue gak pengen apa2 dari Indo, selain TEH BOTOL SOSRO!!! ๐Ÿ˜€

  13. Mochachocolata Rita

    teh botol ada yg jual di deket rumah hehehehe tapi aku batasin ga beli tiap hari….huhuhu….hmm aku kalo pas males seneng makan nasi putih + krupuk + kecap manis…atau…the ultimate lazy time indulgence = INDOMIE GORENG heheh

  14. This is the kind of dinner I usually make too! Fish or sotong balls, green veg and sometimes frozen shrimps or kimchi!

  15. Indonesia-Eats

    Little corner of mine: indeed, anyway thank you for the awardRita: udah kasih ke aku aja teh botolnya :)))Tigerfish: I can eat this for lunch and dinner ๐Ÿ™‚

  16. Mochachocolata Rita

    teh botol ada yg jual di deket rumah hehehehe tapi aku batasin ga beli tiap hari….huhuhu….

    hmm aku kalo pas males seneng makan nasi putih + krupuk + kecap manis…atau…the ultimate lazy time indulgence = INDOMIE GORENG heheh

  17. This is the kind of dinner I usually make too! Fish or sotong balls, green veg and sometimes frozen shrimps or kimchi!

  18. Little corner of mine: indeed, anyway thank you for the award

    Rita: udah kasih ke aku aja teh botolnya :)))

    Tigerfish: I can eat this for lunch and dinner ๐Ÿ™‚

  19. Looks delicious! I just stumbled upon your blog and am happy to have found it. I miss my Mom's Indonesian cooking, so having some easy recipes to follow will be nice. I love Tehbotol. Now I want some!

  20. Looks delicious! I just stumbled upon your blog and am happy to have found it. I miss my Mom’s Indonesian cooking, so having some easy recipes to follow will be nice. I love Tehbotol. Now I want some!

  21. waduh,sumpah!ngiler aku,mbak….ndelok mie bakso panfgsit kuah..aku dadi pengen moro neng bakul mi langgananku sing wuenak banget..hiks..hiks..tapi yen teh botole aku ga seneng… hehehehe

  22. Deeth, trust me, when you live far away from Indonesia, you will miss everything there, meski tadinya gak suka jd kangen. Kayak aku dulunya kurang suka teh botol sosro, suka merk yg lain. Dulu aku doyan durian, trs gara2 pulkam ke Medan kebanyakan makan durian jadi sakit perut mulu dan anti durian sampe baunya. Sekarang malah kangen ๐Ÿ˜›

  23. waduh,
    sumpah!
    ngiler aku,mbak….
    ndelok mie bakso panf\gsit kuah..
    aku dadi pengen moro neng bakul mi langgananku sing wuenak banget..hiks..hiks..
    tapi yen teh botole aku ga seneng… hehehehe

  24. Indonesia-Eats

    Deeth, trust me, when you live far away from Indonesia, you will miss everything there, meski tadinya gak suka jd kangen. Kayak aku dulunya kurang suka teh botol sosro, suka merk yg lain.

    Dulu aku doyan durian, trs gara2 pulkam ke Medan kebanyakan makan durian jadi sakit perut mulu dan anti durian sampe baunya. Sekarang malah kangen ๐Ÿ˜›

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.